_ORALNA KIRURGIJA

Oralna kirurgija vključuje kirurške posege na zobeh, ti pa so lahko različnih vrst glede na njihov namen.

Kaj je oralna kirurgija?


Oralna kirurgija vključuje kirurške posege na zobeh, ti pa so lahko različnih vrst glede na njihov namen. Pri izbiri zobnega kirurga je pomembno, da je pacient pozoren na njegove izkušnje sploh tedaj, ko gre za bolj kompleksne posege na zobeh, saj je v tem primeru kakovostno izvedena storitev izrednega pomena za funkcionalnost in estetski videz vaših zob. Oralna kirurgija se navadno izvaja pod lokalno anestezijo, zato so posegi neboleči ne glede na to, ali gre za odstranitev modrostnega zoba, namestitev implantatov ali katerikoli drugi kirurški poseg.

Apikotomija


Eden izmed kompleksnih kirurških posegov je apikotomija. Ta je definirana kot poseg, med katerim zobni kirurg odstrani del korenine, ki je najbolj oddaljen od zobne krone. Ta postopek se uporabi tedaj, ko gre za hujše vnetje, saj na ta način kirurg odreže vnetje in ga na takšen način tudi pozdravi.

Preberi več

Na mestu, kjer je bil del korenine odrezan, se s časom rana sama zaceli, saj človeško telo proizvede zdravo kost, s katero zapolni nastal žepek. Apikotomija se izvaja s pomočjo instrumenta, ki mu rečemo operativni mikroskop. Dovršena tehnološka struktura instrumenta omogoča izredno natančnost med samim postopkom, zato je uspešnost izvedbe operacije več kot odlična. Prvi korak kirurškega posega obsega rezanje dlesni, nato pa kirurg s posebnim svedrom pobrusi kost nad vnetjem in celotno vnetje skupaj z vrškom odreže stran.

Praznino nato kirurg zapolni s polnilnim materialom, ki je bioaktiven kar pomeni, da pospeši proces zdravljenja odrezanega dela. Kljub zapletenemu postopku je apikotomija popolnoma neboleč poseg, saj se ga izvaja pod lokalno anestezijo. Za uspešno izpeljan postopek pa ne zadostuje le uspešna operacija, ampak tudi redni obiski pri zobozdravniku vsake pol leta. Za uspešno izpeljan kirurški poseg je pomembno tudi, da je zobna krona sicer zdrava in da se zobje pacienta ne majejo. Pacient mora po takšnem posegu ustrezno skrbeti za svojo ustno higieno in uporabljati tako zobno nitko, kot tudi ustno vodo, da bi se morebitna ponovna vnetja preprečila.

Za dolgoročno uspešnost postopka je pomembno, da se pacient redno oglasi na kontroli vsaj enkrat na leto. Na ta način kontrolira morebitna ponovna vnetja in zdravljenje obstoječega. Veliko pacientov se za tovrstne storitve ne odloči zaradi strahu pred bolečim kirurškim postopkom. A vendar sam postopek poteka pod lokalno anestezijo kar pomeni, da pacient med izvajanjem postopka ne čuti nikakršnih bolečin. Iz tega naslova je rešitev ustrezna, v kolikor se zanjo odloči zobozdravnik in so zobje pacienta sicer trdni, zobna krona pa je zdrava.

Postopek dograditve kosti


Oralna kirurgija obsega tudi postopek dograditve kosti. Ta kirurški poseg je nujno potreben, v kolikor se pacient odloči za zobne implantate in nima zadostne količine zdrave kosti, ki je ključna za uspešno vsaditev zobnih vsadkov in za estetski videz le teh. Zdrava kost zobnim vsadkom nudi oporo implantatu in sami dlesni in predstavlja nujen pogoj za uspešno namestitev.

Preberi več

Če pacient zaradi izgube zob na zgornji čeljusti trpi za poškodovano dlesnijo in kostjo, le ta ne more nuditi ustrezne opore za zobne vsadke. Ob izgubi zgornjih zob pride do tega, da se zgornja čeljustnica napolni z zrakom in je zato višina kostnine zgornje in spodnje čeljusti neenakomerna. Da bi pred vsaditvijo implantata dosegli enakomernost v višini zgornje in spodnje čeljusti, je potreben dvig sinusnega dna. Prvi korak posega obsega rez v notranji strani ustnic, da zobozdravnik lahko dostopa do sinusa. Nato kirurg dvigne membrano sinusa in v nastali prostor vsadi nadomestek kosti. Kostni nadomestki so izdelani iz snovi, ki pospešujejo regeneracijo in obnovitev naravne kosti. Ko kirurg vstavi umetno kost, razrezan predel še zašije in poseg je zaključen.

Dograditev kosti je poseg, ki se ga kirurgi poslužujejo tudi takrat, ko pacient trpi za hujšim vnetjem. V kolikor le tega ni možno pozdraviti, kirurg zob najprej izpuli in na mestu, kjer je vnetje vplivalo na izgubo kosti, vstavi umetno kost. Ta se po približno treh mesecih zaraste, na kar zobozdravnik manjkajoči prostor nadomesti z implantatom. V primeru hudega vnetja namreč kost postane tanka, le ta ni dovolj visoka ali postane zelo mehka.

Če zobozdravnik opazi, da je vnetje poškodovalo vašo kost, se navadno odloči za dograditev kosti z različnimi nadomestki, ki jih vnese na mesto manjkajoče kosti. Pacient se mora zavedati, da se nadomestki čez čas spremenijo v lastno kost ne glede na to, iz katerega materiala so izdelani, saj različni zobozdravniki uporabljajo različne materiale za nadomestke kosti (sintetične, živalskega izvora…).

SI ŽELITE PONOVNO LEP NASMEH?
HITRO IN BREZPLAČNO PRIMERJAJTE CENE RAZLIČNIH PREVERJENIH ZOBOZDRAVNIKOV!

IZPOLNI SLEDEČI OBRAZEC IN PREJMI 20% POPUST IN BREZPLAČNI PRVI PREGLED!
PREJMI PONUDBE

Hujše oblike paradontoze


Oralna kirurgija odpravlja tudi posledice hujše oblike parodontoze. Bolezen namreč povzroči večje odmike dlesni z zob, kirurg pa se v tem primeru lahko odloči za prekrivanje odmikajoče se dlesni in zagotovo lepši estetski videz vašega zobovja kljub parodontalni bolezni. Slednja namreč povzroča, da se dlesen začne opazno odmikati od zoba, navadno pa vzrok tiči tudi v nepravilnem položaju zob, neustreznemu načinu ščetkanja zob ali nepravilnemu ugrizu.

Preberi več

Vsi našteti dejavniki pa bremenijo zobe in obzobna tkiva ter povzročajo odmikanje dlesni od le teh. Odmik dlesni je hkrati možen tudi na več zobeh, pojav pa lahko resno poškoduje splošno zdravje vaše ustne votline, saj se na mestu odmika nabirajo bakterije, ki na razgaljenih koreninah povzročajo boleča in neprijetna vnetja. Prekrivanje odmikajoče se dlesni je zelo zaželeno, saj lahko v primeru napredovanja parodontalne bolezni pride do obrabe korenin, preobčutljivosti zob na toplotne razlike, zobne gnilobe, neestetskega videza zob in še drugih neprijetnih posledic, ki občutno vplivajo na kakovost in estetiko vašega zobovja.

Odstranitev zoba


Eden izmed najmanj zaželenih postopkov oralne kirurgije med pacienti je prav gotovo odstranitev zoba. S slednjo se sooči skoraj vsak pacient, ki mu modrostni zobje povzročajo težave ali pa so ostali zobje bolni in jih z ostalimi metodami več ni mogoče pozdraviti.

Preberi več

Odstranitev zoba je poseg, ki se ga zobozdravniki poslužujejo v skrajni sili, ko obolelega zoba ni več možno pozdraviti na nobeden zgoraj omenjeni način. Puljenje zob se izvaja pod lokalno anestezijo, zato je poseg neboleč, poleg tega pa gre za relativno hiter postopek. Zobozdravnik pred odstranitvijo zoba pacientu vbrizga tekočino v dlesen, ki mu omrtviči zob in predel okoli zoba, tako da pacient samega puljenja sploh ne čuti. Po puljenju lahko zobozdravnik praznino zapolni z implantatom.

Podaljšanje klinične krone


Manjši kirurški poseg je tudi podaljšanje klinične krone. Z njim kirurg odstrani del obzobnega tkiva (dlesni in/ali kosti) in tako pripravi zob ter naredi zadosten prostor za izdelavo zobne prevleke. V večini primerov gre za estetski poseg, ki izboljša videz zobovja, saj lahko dlesen prekriva velik del zobne krone.

Preberi več

Obseg je všečen tudi v primeru, ko zobna gniloba sega pregloboko v dlesen ali se nabira okrog spodaj ležeče kosti. Tudi ta poseg se opravlja pod lokalno anestezijo.

Drugi izmed posegov je reženjska operacija. Reženjska operacija je neboleč poseg, ki se ga ravno tako izvede pod lokalno anestezijo. Te operacije se zobozdravniki poslužujejo tedaj, ko ima pacient kronično vnetje obzobnih tkiv. Kirurg odlušči dlesen in nato razkrije korenine, kjer je nastalo vnetje. V naslednjem koraku zobozdravnik odstrani vneto tkivo in morebitne nastale kostne defekte.

DOŽIVLJENJSKO JAMSTVO

Baza zobozdravnikov, ki jih za svoje stranke uporablja agencija Dr. CURATIS je sestavljena iz prvovrstnih in vrhunskih zobozdravnikov, ki so s strani pacientov ocenjeni kot najboljši.

Poleg odličnega zobozdravnika Dr.CURATIS vam namreč ponuja kar do 30% nižje cene zobozdravstvenih storitev, kot bi jih plačali, v kolikor bi se za izbranega zobozdravnika odločili neposredno!

Če imate težave z zobmi ne odlašajte! Pošljite nam povpraševanje in prejmite bogato ponudbo preverjenih zobozdravnikov! Zagotovi si 20% POPUST in BREZPLAČEN PRVI PREGLED!

KATERE UGODNOSTI VAM NUDIMO?

Široka ponudba preverjenih zobozdravnikov
Takojšnji termin pri izbranem zobozdravniku
Neboleči posegi
Primerjava cen
Brezplačen prvi pregled
20% popust
100% garancija na zadovoljstvo

Pošlji povpraševanje
Slovenščina