_PARADONTOLOG IN PARADONTOLOGIJA

Pojem parodontologija je definiran kot veja dentalne medicine, ki preučuje zdravljenje parodontalne bolezni.

01

PARODONTITIS? TIHI SOVRAŽNIK VAŠIH ZOB!


Pojem parodontologija je definiran kot veja dentalne medicine, ki preučuje zdravljenje parodontalne bolezni. Ko govorimo o slednji, mislimo predvsem na bolezen zobnega mesa, kosti in vlaken, torej na bolezen podpornih struktur zoba. Potrebno se je zavedati, da je zdravje podpornih struktur enako pomembno kot zdravje samega zoba.

Neustrezno zdravljena parodontalna bolezen lahko namreč rezultira v popolni izgubi zob, zato je pomembno, da pacient prepozna prve simptome te bolezni in kar se da hitro začne z ustrezno terapijo.

Pomembno je tudi, da zobozdravnik ob rednem pregledu ugotovi, ali gre morda v pacientovem primeru za parodontalno bolezen in pacienta pravočasno opozori na ustreznost ali neustreznost njegove ustne higiene. V kolikor gre za napredovalno bolezen, vas bo izbrani zobozdravnik napotil naprej k parodontologu.

Preberi več

V grobem se veda torej ukvarja z zdravjem dlesni. V sodobnem svetu se vse več in več ljudi srečuje z raznimi oblikami teh bolezni. Veda se ukvarja s preučevanjem in zdravljenjem bolezenskih sprememb na obzobnih tkivih. Za tovrstne spremembe je izrednega pomena, da se čim prej zdravijo, saj lahko razna vnetja vodijo v hujše posledice. Ko pride do vnetnih sprememb na dlesnih, govorimo o gingivitisu, slednji pa je eden izmed največjih znakov parodontalne bolezni. Če se gingivitisa ne pozdravi dovolj hitro, lahko vnetje vodi do ločitve med zobom in dlesnijo, na kar se pojavijo tako imenovani parodontalni žepki.

V teh se nato začnejo nabirati razne bakterije in zobni kamen, posledično pa se lahko zgodi, da zob na tem mestu odpade. Neustrezno zdravljenje parodontalna bolezen lahko vpliva tudi na druge organe v telesu. Če do tega pride, gre za hujšo obliko bolezni, kjer bakterije, ki so odgovorne za bolezen na dlesnih, vstopijo v krvni obtok pacienta in negativno vplivajo na srce, pljuča in druge organe. Da do tega ne bi prišlo je ključnega pomena, da pacient kar se da hitro prepozna prve simptome bolezni in jih ustrezno zdravi ter dosledno skrbi za ustrezno ustno higieno, da bi preprečil napredovanje bolezni ali celo njen razvoj.

02

Katere so bolezni paradonta?


Bolezni parodonta so definirane kot bolezni oziroma vnetna stanja, kjer pacient utrpi propadanje tkiva oziroma obzobnega mesa, kosti in parodontalnega ligamenta.

V kolikor ima pacient vnetje zobnega mesa (ki mu drugače rečemo tudi gingive), govorimo o gingvitisu. Ob hujšem vnetju, kjer vnetje obsega tudi globlje strukture, govorimo o parodontisu. Razlog za nastanek teh bolezni se skriva v neustrezni ustni higieni in v nabiranju bakterij, ki se pretvorijo v zobni kamen.

Preberi več

Parodontitis je lahko tudi dedno zasnovan, povzročajo ga pa tudi slaba protetična nadomestila. Parodontalne bolezni se lahko razvijejo tudi zaradi kajenja ali drugih sistemskih bolezni, kot so sladkorna bolezen, AIDS…

Pomembno je, da pacient prepozna prve simptome gingvitisa, med katere štejemo pordelo meso oziroma krvavenje. Slaba ustna higiena rezultira v nabiranju bakterij okrog zobnega vratu, ko pa plak otrdi, nastane zobni kamen, ki ga pacient več ne more odstraniti sam.

Če gingvitis traja dlje časa, rezultira v nastanku parodontnih žepkov. Gingva začne najprej odstopati od zoba, na kar nastane parodontni žepek. Zdravljenje in odpravljanje parodontnega žepka je precej bolj zahtevno in terja veliko truda in discipline.

Parodontoza je definirana kot infekcija, ki nastane zaradi bakterij, ki naravno živijo v naših ustih. Gre za vnetje kosti, ki podpira zobe, bolezen pa lahko rezultira v izgubi zob. Gre za enega izmed najpogostejših vzrokov za izgubo zob pri odraslem človeku, za to boleznijo pa trpi skoraj 40 % ljudi. Bolezen na začetku nima nobenih simptomov, zato jo pacient z lahkoto spregleda in se z njo spopade šele tedaj, ko bolezen že napreduje. Ko parodontoza napreduje pride do propadanja podporne kosti in ligamenta. Na tej točki obstaja verjetnost, da se pacientu zob začne majati.

Krivec za bolezen je lahko tudi genetika ali nabiranje zobnega kamna zato je izrednega pomena, da pacient hodi na redno čiščenje zobnega kamna, v kolikor se mu ta nabira v večjih količinah. Kot že omenjeno je izrednega pomena, da pacient prepozna prve simptome parodontalne bolezni. Mednje štejemo predvsem slab zadah, gnojne izcedke iz zoba, krvavenje sledni med umivanjem zob, majanja zob, odmikanje zob od dlesni ter rdeče in natečene dlesni. Vse omenjene simptome pacienti z lahkoto spregledajo ali ignorirajo, bolezen pa vedno bolj napreduje vse do tedaj, ko je potreben obisk parodontologa. Poleg tega so bolečine redko prisotne, zato pacienti v večini primerov spregledajo začetne simptome tovrstne bolezni.

IZPOLNITE OBRAZEC IN PREJELI BOSTE PONUDBE PREVERJENIH ZOBOZDRAVNIKOV IN PARODONTOLOGOV!

ZAGOTOVI SI 20% POPUST IN BREZPLAČNI PRVI PREGLED!
IMATE SLAB ZADAH? VAM KRVAVIJO DLESNI?
SE VAM MAJEJO ZOBJE?
PREJMI PONUDBE

03

Znaki bolezni


Ko parodontolog prepozna prve znake bolezni, pacientu da dosledna navodila glede ustne higiene, ki se jih mora pacient za uspešno zdravljenje dosledno držati. Začetna faza zdravljenja se začne s čiščenjem zobnega kamna in z glajenjem korenin zoba. Ključno je, da parodontolog čimprej očisti in odstrani vse bakterije, ki so se nabrale nad dlesnijo. Na ta način prepreči, da bi se obloge kopičile in bolezen napredovala. Če je bolezen napredovala, se lahko parodontolog odloči tudi za kirurško zdravljenje. V tem primeru gre za tako imenovano reženjsko operacijo, med katero parodontolog kirurško očisti zobne žepke (če so ti pregloboki). Zdravljenje in preprečitev ponovnega pojava bolezni sta možna le ob ustrezni ustni higieni in upoštevanju vseh navodil in nasvetov s strani parodontologa.

Preberi več

Cena storitev parodontologa je odvisna od načina zdravljenja in napredovanja vaše bolezni. V naši agenciji Dr. CURATIS vas usmerimo in vam pomagamo najti najboljšega in cenovno ugodnega parodontologa, ki je na podlagi svojega znanja in izkušenj najbolj primeren za zdravljenje vaše oblike bolezni. Naša baza vsebuje le preverjene in najboljše parodontologe, saj se njihova konkurenčnost meri na podlagi mnenja in ocene strank. Za uspešnost zdravljenja bolezni je ključno tudi, da se vsakega pacienta obravnava individualno, saj je parodontoza specifična bolezen in se vsak pacient nanjo odzove na drugačen način. Napredovanje bolezni pa je možno zaustaviti z rednim ščetkanje zob, uporabo zobne nitke in ustne vode, ki uničuje bakterije. Pacient mora biti pozoren tudi pri izbiri zobne paste in zobne ščetke ter pri ustrezni prehrani. Parodontologi za uspešno zdravljenje odsvetujejo tudi pitje alkohola in kajenje ter redno čiščenje zobnega kamna, ki predstavlja enega izmed preventivnih ukrepov za zmanjšanje možnosti nastanka bolezni.

DOŽIVLJENJSKO JAMSTVO

Baza zobozdravnikov, ki jih za svoje stranke uporablja agencija Dr. CURATIS je sestavljena iz prvovrstnih in vrhunskih zobozdravnikov, ki so s strani pacientov ocenjeni kot najboljši.

Poleg odličnega zobozdravnika Dr.CURATIS vam namreč ponuja kar do 30% nižje cene zobozdravstvenih storitev, kot bi jih plačali, v kolikor bi se za izbranega zobozdravnika odločili neposredno!

Če imate težave z zobmi ne odlašajte! Pošljite nam povpraševanje in prejmite bogato ponudbo preverjenih zobozdravnikov! Zagotovi si 20% POPUST in BREZPLAČEN PRVI PREGLED!

KATERE UGODNOSTI VAM NUDIMO?

Široka ponudba preverjenih zobozdravnikov
Takojšnji termin pri izbranem zobozdravniku
Neboleči posegi
Primerjava cen
Brezplačen prvi pregled
20% popust
100% garancija na zadovoljstvo

Pošlji povpraševanje
Slovenščina