V kolikor se pacient odloči za namestitev zobnih vsadkov je ključno, da jih zobozdravnik opozori na ustreznost ustne higiene. Slednja je ključna za ohranjanje zdravih in lepih naravnih zob, pri namestitvi implantatov pa ustna higiena postane še bolj pomembna in delikatna. V kolikor pride do vnetja dlesni ob nameščenem zobnem vsadku namreč obstaja nevarnost, da vnetje hitreje napreduje in na dlesni pusti hujše posledice kot tedaj, ko do vnetja pride ob naravnem zobu. Če se vnetje ne pozdravi dovolj hitro lahko pacient implantat izgubi že v nekaj letih po namestitvi. Iz tega naslova je torej ustrezna in redna ustna higiena nujna za vzdrževanje zdravih dlesni in nemotene uporabe zobnega vsadka. 

Če se pacient odloči za zobni vsadek, mu priporočamo, da hodi na redne kontrole k zobozdravniku (vsaj vsakih 6 mesecev), saj se le tako lahko hitro in učinkovito ugotovi, ali je prišlo do vnete dlesni in se le to tudi pozdravi. Če pacient zobozdravnika ne obiskuje redno obstaja nevarnost, da implantat ob vnetju odpade brez predhodnih simptomov, saj pacient navadno vnetja ob zobnem implantatu sploh ne čuti. 

Mnogim pacientom se pojavlja vprašanje, ali se lahko odločijo za zobne vsadke, v kolikor imajo parodontozo. Odgovor je pritrdilen, a vendar se morajo pacienti zavedati, da so v primeru parodontoze pogoji za vsaditev implantatov slabši, saj tovrstna bolezen pomeni slabše kostne pogoje. V takšnih primerih mora implantolog ali oralni kirurg najprej dobro oceniti kakovost kosti in jo, v kolikor je to potrebno, tudi ustrezno dograditi. Tovrsten poseg zahteva izkušenega kirurškega strokovnjaka, zato je izbira profesionalnega zobozdravnika ključna za uspešno operacijo. 

A vendar za uspešno vsaditev zobnih vsadkov operacija ni vedno nujno potrebna. Pri pacientih z zdravo osnovo se zobozdravniki po navadi odločijo za hitri postopek implantiranja, zanj pa nista pomembni odmaknitev dlesni in kirurški rez. Hitri postopek je popolnoma neboleč, saj se za njegovo izvedbo uporabi lokalna anestezija, poleg tega pa je oteklina po vsaditvi veliko manjša in okrevanje poteka hitreje. Pred samo vsaditvijo zobnega vsadka mora torej implantolog zobozdravnik najprej natančno preveriti zdravje dlesni posameznika in kakovost osnove za vsaditev. 

Celoten potek vsaditve zobnih vsadkov se prične z realno oceno zobozdravnika o zdravju vaših dlesni in kosti. V kolikor zobozdravnik preceni, da so vsi pogoji za uspešno operacijo, da zeleno luč za vsaditev implantatov. Zobozdravnik se za vsaditev odloči na podlagi rentgenske slike, potrebna pa je tudi CBCT/3D slika, na kateri je razvidna kostna gostota, nivo višine kosti in ostali elementi. Rentgenska slika prikaže stanje celotnega zobovja, razbrati pa je možno tudi ali bo potrebno dodati umetne kosti ter po potrebi dvigniti sinusno nebo. 

KAJ PA CENA ZOBNIH VSADKOV?

Od vseh naštetih korakov je odvisna tudi sama cena vsaditve implantatov. Zaključimo lahko, da je cena nižja tedaj, ko je zobovje, kosti in dlesni posameznika v dobri zdravi formi in v kolikor se pacientu vsadi manjše število implantatov. Več korakov in kirurških posegov, potrebnih za vsaditev zobnih vsadkov se odraža tudi v višji ceni. Pri izbiri zobozdravnika, ki vam bo vsadil zobne implantate bodite pozorni, saj je kakovostno opravljena storitev ključna, da bi lahko zobni vsadki postali pravi nadomestek vaših naravnih zob. Na ceno storitve vpliva tudi to, ali vam zobne vsadke vsadi navaden zobozdravnik, specialist implantolog ali oralni kirurg. Slednja dva vam na podlagi dolgoletnih izkušenj s tovrstnim delom implantate vsadita kakovostno, kar ključno vpliva na življenjsko dobo vsadkov. Cena pa je odvisna tudi od blagovne znamke implantata, saj na trgu obstaja več kot 2000 različnih ponudnikov zobnih vsadkov. Kvaliteta posamezne znamke je v grobem odvisna od tega, koliko časa je znamka že na trgu in o kliničnih raziskavah, izdelanih za določeno znamko in njeno kakovost. Kljub kakovostnim znamkam pa na trgu obstajajo tudi številni ponaredki vsadkov, ki so izdelani iz slabega titana in ne omogočajo pravilne ostointegracije kar pomeni, da jih človeški organizem ne sprejme kot sebi enake. V Sloveniji se cena zobnega vsadka giba med 900 in 1800 EUR. 

Pošlji povpraševanje
Slovenščina