_ USTNA HIGIENA

Skrb za vsak zob posebej in hkrati ustreznost higiene celotne ustne votline

 

Kaj je ustna higiena?


Kljub temu, da večina ljudi ob besedni zvezi ustna higiena pomisli na umivanje in nitkanje zob, je pojem sam po sebi veliko bolj obširen. Pojem namreč obsega skrb za vsak zob posebej in hkrati ustreznost higiene celotne ustne votline. Ustni higieniki vedno svetujejo, da se vsak posameznik ob umivanju zob posveti popolnoma vsakemu zobu posebej, pozornost pa je potrebno nameniti tudi dlesnim in prostoru med zobmi.

Vzrok paradontalnih bolezni


Neustrezna higiena obzobnih tkiv namreč vodi v parodontalne bolezni, nastanek kariesa ali druga vnetja v ustni votlini, ki lahko ob neprimernem in nepravočasnem ukrepanju pustijo hujše posledice na zdravju vaših zob in obzobnih tkiv. Neustrezna ustna higiena lahko privede do parodontoze, ki jo v večini primerov pacienti prepoznajo prepozno, ko je bolezen že razširjena in je že povzročila določeno škodo.

Preberi več

Na tej točki je potrebno poudariti, da se parodontoza začne razvijati veliko prej, krvavitve in bolečine so namreč že simptom, da je bolezen napredovala. Pozornost, ki jo namenjate ustni higieni, ne pomaga le preprečiti razvoj parodontoze in kariesa, ampak tudi ohranja estetskost vaših zob in vse pomembne funkcije zobovja za življenje. Kot že omenjeno lahko neustrezna ustna higiena in skrb zanjo povzroča parodontozo, ki predstavlja resno kronično infekcijo. Slednja lahko ogrozi ne samo vaše zobovje in obzobna tkiva, ampak tudi zdravje celotnega telesa.

Pravilna in redna ustna higiena pa preprečuje razvoj vseh ustnih bolezni, ne le parodontalne bolezni. Neredna ustna higiena lahko povzroči tudi bolezni kot so gingvitis (ki v določenih primerih napreduje v parodontozo). V primeru tovrstne bolezni so simptomi izraženi kot opazni globoki obzobni žepki ter vnete dlesni in tkiva. Gingvitis je začetna faza parodontoze, kjer se simptomi izražajo kot krvavenje dlesni, slab zadah, otečene dlesni in obloge.

Gingvitis je bolezen, ki močno kvari estetski videz vaših zob, v najhujših primerih pa lahko vodi tudi v popolno izgubo zoba, saj se zobje podaljšajo vse do te točke, ko se začnejo majati. Bakterije se pri gingvitisu začnejo nabirati v žepkih dlesni, ob neprimernem zdravljenju pa bolezen napreduje v parodontozo. Marsikdo se namreč ne zaveda resnosti neustrezne ustne higiene. Slednja lahko privede do bolezni ostalih organov, saj bakterije potujejo po krvnem obtoku.

Znaki neustrezne ustne higiene


Prvi znak neustrezne ustne higiene je gotovo krvavenje dlesni ali zoba. Dlesen lahko zakrvavi bodisi med ščetkanjem, bodisi sama od sebe. V vsakem primeru gre za simptom, ki ga ne smemo ignorirati. Vnetje je namreč lahko prisotno le pri enem zobu, a se ob neustreznem zdravljenju stopnjuje in se naseli tudi na ostale zobe. Drugi simptom, ki ga ne smete ignorirati so natečene, občutljive ali pordele dlesni. V kolikor opazite katerega izmed zgoraj omenjenih simptomov (lahko tudi le enega) vam svetujemo, da se zglasite v agenciji Dr. CURATIS, ki vas bo napotila h kakovostnemu ustnemu higieniku, s katerim se boste pogovorili o ustreznosti vaše ustne higiene in morebitnih boleznih, ki so posledica neustrezne ustne higiene.

Preberi več

Marsikdo se na tej točki sprašuje, kaj pravzaprav predstavlja pojem ustrezna ustna higiena. Ustrezna ustna higiena je izvedena tedaj, ko si oseba pravilno ščetka svoje zobe vsaj dvakrat na dan in s ščetkanjem očisti vse gnilobe, ki so se nabrale tekom dneva. Čiščenje zobnih oblog na dnevni bazi je ključno zato, ker se slednja po treh tednih (ko ni bila odstranjena z zoba), spremeni v zobni kamen. Zobni kamen tako predstavlja mineralizirane zobne obloge, ki niso bile ustrezno očiščene z vaših zob.

Nabiranje zobnega kamna ima lahko na vaših zobeh resne posledice. V kolikor se vam zobni kamen nabira, ga je nujno potrebno vsaj na pol leta tudi očistiti pri zobozdravniku. V nasprotnem primeru lahko nabiranje zobnega kamna vodi v pomikanje dlesni proti korenini, ki lahko privede do hujših vnetji. Čiščenje zobnega kamna pri zobozdravniku je popolnoma neboleč postopek, opravi pa ga zobozdravnik s posebnim ultrazvočnim instrumentom.

SI ŽELITE PONOVNO LEP NASMEH?
HITRO IN BREZPLAČNO PRIMERJAJTE CENE RAZLIČNIH PREVERJENIH ZOBOZDRAVNIKOV!

IZPOLNI SLEDEČI OBRAZEC IN PREJMI 20% POPUST IN BREZPLAČNI PRVI PREGLED!
PREJMI PONUDBE

Ste prepričani ali je vaše ščetkanje zob in sama skrb za zobe pravilna?


Ustreznost ustne higiene je ključna za zdravje vaših zob. V kolikor niste prepričani, da je vaše ščetkanje zob in sama skrb za zobe pravilna vam svetujemo, da nas čimprej kontaktirate in napotili vas bomo k specializiranemu ustnemu higieniku, ki se vam bo popolnoma individualno posvetil in ocenil vašo ustno higieno ter predlagal morebitne izboljšave.

Preberi več

Obisk ustnega higienika je cenovno zelo dostopen, a vendar dolgoročno izredno smiseln, saj lahko bistveno vpliva na dobrobit vaših zob v prihodnosti. Predno se pacient odloči za katerikoli kirurški zobni poseg je ključno, da mesece pred tem in po posegu ustrezno skrbi za ustno higieno. Preden se torej pacient odloči za estetsko izboljšavo svojih zob je ključno, da najprej poskrbi za zdravje svoje ustne votline, zob in obzobnih tkiv.

Ustni higienik je strokovnjak, ki pomaga tako odraslim, kot tudi otrokom. Njegova ključna naloga je svetovanje o ustreznosti ustne higiene in individualna obravnava ter analiza ustne higiene vsakega posameznika, ki se odloči za obisk pri ustnem higieniku. Statistika kaže, da se je ustna higiena prebivalstva občutno izboljšala v zadnjih treh letih, zasluge pa gredo večjemu številu obiska pri ustnem higieniku.

Izbira ustnega higienika


Agencija Dr. CURATIS vas bo usmerila k najboljšemu in cenovno dostopnemu ustnemu higieniku, ki bo vas ali vašega otroka naučil pravilno ščetkati zobe in pravilno skrbeti za ustno votlino. V kolikor bo ustni higienik tako precenil, vam bo tudi hitro in neboleče odstranil zobni kamen in zobne obloge s peskanjem ter tako odstranil zobno gnilobo in rahlo pobelil vaše zobe, saj jih navadno zobne obloge potemnijo. Slednji lahko na podlagi rentgenske slike tudi preceni, ali gre v pacientovem primeru za parodontalno bolezen ter odkrije morebitne ostale bolezni, ki so prisotne v vaši ustni votlini.

Preberi več

Za dobro ustno higieno pa so ključni tudi pravi pripomočki. Poleg pripomočkov je pomembno, da je skrb za ustno higieno redna ter da se ustrezno kontrolira pri ustnemu higieniku. Svetujemo, da pacienti za ščetkanje uporabljajo mehko zobno ščetko, ki zob in dlesni ne poškoduje, ampak jih temeljito očisti. Drugi pomemben pripomoček je zobna nitka ali interdentalna zobna ščetka, oba pripomočka pa temeljito očistita obzobna tkiva, med katerimi se navadno nabere največ zobnih oblog.

Tretji pomemben pripomoček, ki ga svetujejo ustni higieniki pa je ustna voda ali tekočina za izpiranje, ki uniči vse morebitne bakterije, ki jih s ščetkanjem ali z zobno nitko nismo uspeli odstraniti. Pri izbiri ustne vode je pomembno, da ta vsebuje klorheksidin, a vendar je na tej točki potrebno poudariti, da uporaba ustne vode ni zaželena na dnevni bazi. O izbiri ustne vode se je najbolje posvetovati z ustnimi higienikom, saj določene ustne vode ob dnevni uporabi negativno vplivajo na vaše dlesni in zobe.

Pacientom svetujemo, naj bodo pozorni tudi pri izbiri zobne paste. Ta mora vsebovati določen nivo fluorov, saj slednji preprečujejo nastanek kariesa. Priporočljiv pripomoček je tudi strgalo za jezik, saj z njegovo pomočjo odstranimo vse bakterije, ki nastanejo na jeziku in tako preprečimo nastanek bolezni v ustni votlini.

Tehnike ščetkanja


Poznamo kar osem različnih tehnik ščetkanja. Vsaka tehnika je primerna za določeno strukturo zob in težave pacienta zato je smiselno, da se o tehnikah pogovorite z ustnim higienikom. Poudariti je potrebno, da ni najboljše in najbolj pravilne tehnike ščetkanja, saj je nabiranje zobnega kamna močno pogojeno tudi z drugimi dejavniki (kot so dednost…).

Preberi več

Kljub temu vam lahko ustni higienik priporoča in vas nauči najboljše tehnike za vas zato je izrednega pomena, da higienik vsakega pacienta obravnava individualno in vzame v obzir vse faktorje, ki generirajo njegov življenjski slog in skrb za ustno higieno. Ustni higienik pa se poleg svetovanja ukvarja tudi z zdravljenjem parodontoze in ostalih bolezni obzobnih tkiv. Njegovo delo obsega oblikovanje načrta zdravljenja vnetji, določitev statusa parodontoze, čiščenje zobnega kamna, peskanje in strganje zobnih oblog (z namenom zmanjšanja obzobnih žepov).

Pojem ustna higiena tako obsega tako skrb za ustno higieno vsakega posameznika doma kot tudi delo ustnega higienika. Ustrezna in redna ustna higiena ter redni obiski pri ustnem higieniku lahko ključno vplivajo na dobrobit in zdravje vaše ustne votline, zob in dlesni ter poskrbijo, da bodo vaši zobje lepi in funkcionalni skozi celo življenje.

Da bi to dosegli, pa morate biti dosledni in motivirani, saj je upoštevanje nasvetov ustnega higienika izrednega pomena. Vse zgoraj omenjene nasvete pa je smiselno predati tudi otrokom, saj je zgodnja skrb za pravilno ustno higieno ključna zato, ker se je bodo otroci držali celo življenje, hkrati pa bodo preprečili nastanek morebitnih bolezni. Čas in denar, ki ga namenite svoji ustni higieni in ustni higieni vaših otrok se bo prav gotovo obrestoval.

DOŽIVLJENJSKO JAMSTVO

Baza zobozdravnikov, ki jih za svoje stranke uporablja agencija Dr. CURATIS je sestavljena iz prvovrstnih in vrhunskih zobozdravnikov, ki so s strani pacientov ocenjeni kot najboljši.

Poleg odličnega zobozdravnika Dr.CURATIS vam namreč ponuja kar do 30% nižje cene zobozdravstvenih storitev, kot bi jih plačali, v kolikor bi se za izbranega zobozdravnika odločili neposredno!

Če imate težave z zobmi ne odlašajte! Pošljite nam povpraševanje in prejmite bogato ponudbo preverjenih zobozdravnikov! Zagotovi si 20% POPUST in BREZPLAČEN PRVI PREGLED!

KATERE UGODNOSTI VAM NUDIMO?

Široka ponudba preverjenih zobozdravnikov
Takojšnji termin pri izbranem zobozdravniku
Neboleči posegi
Primerjava cen
Brezplačen prvi pregled
20% popust
100% garancija na zadovoljstvo

Pošlji povpraševanje
Slovenščina