_ ZOBNA PROTETIKA

Zobna protetika je definirana kot proces nadomeščanja manjkajočih zob.

Nadomoščanje manjkajočih zob


Zobna protetika je definirana kot proces nadomeščanja manjkajočih zob.

Gre za zdravljenje, ki zajema tako ohranitev estetske kot tudi funkcionalne funkcije zobovja, oskrbo zob in nameščanje protez. V pojem zobna protetika sodijo zobne luske, zobne prevleke, totalne in delne zobne proteze, mostički in razne kombinacije z implantati (zobni most na implantatih, metoda all on 4 ali all on 6…).

Preberi več

Če pacient trpi zaradi pomanjkanja zob obstaja verjetnost, da mu začne izginjati čeljustna kost, le to pa je vedno težje nadomestiti. Za rešitev težave manjkajočih zob pride v poštev zobna protetika. Z njo se na najhitrejši in najlažji način reši težavo manjkajoči zob in ustna votlina ponovno vzpostavi svojo primarno funkcionalnost. Manjkajoči zobje namreč ne predstavljajo le estetske težave, ampak vodijo tudi v hujše posledice, ki nastanejo zaradi slabših možnosti za vzpostavljanje pravilne ustne higiene, ostanki hrane pa zastajajo. Zastajanje hrane rezultira v nastanku zobne gnilobe, ki se odražajo v obliki vnetji in posledično potencialni izgubi še ostalih zob. Da bi se izognili tej težavi, zobozdravnik manjkajoče zobe nadomesti s pomočjo zobne protetike.

Zobna protetika se deli na fiksno zobno protetiko in snemno zobno protetiko. Pri izbiri rešitve je pomembno, da zobozdravnik oceni stanje vsakega posameznega pacienta in se odloči, katera vrsta proteze zanj predstavlja najbolj optimalno rešitev. Pomembno je, da se pacient s protezo počuti dobro, da ga ta ne moti pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in da lahko nemoteno koristi vse funkcije proteze. O fiksni zobni protetiki govorimo tedaj, ko ima pacient protezo fiksno nameščeno in je ta v ustih stalno pritrjena, tako da je pacient ne more sneti. V nasprotju o snemni zobni protetiki govorimo tedaj, ko lahko pacient protezo sam sname in namesti. O izbiri ustrezne proteze presodi zobozdravnik specialist, ki mu drugače rečemo tudi zobni protetik. Pri odločitvi se opira tudi na želje in potrebe pacienta, na njegov finančni okvir in na težave, ki jih ima pacient.

Fiksna zobna protetika - odlična in dolgoročna rešitev


O fiksni zobni protetiki govorimo tedaj, ko so nadomestki zob v ustni votlini nameščeni fiksni in jih pacient ne more sneti sam. Fiksna zobna protetika predstavlja odlično in dolgoročno rešitev, zobozdravnik pa se pri fiksni zobni protetiki najpogosteje odloči za zobne prevleke ali zobne krone. Te predstavljajo optimalno rešitev za nadomeščanje zobovine, ko ima pacient težave s kariesom ali ima zobe tako ali drugače poškodovane. Zobne prevleke ali zobne krone so narejene iz različnih materialov, najpogosteje uporabljena materiala pa sta cirkonij in keramika. Rešitev je odlična, ker so takšni zobje izredno odporni, imajo dolgo življenjsko dobo, so estetski in izredno funkcionalni, namesti pa se jih lahko na katerikoli zob.

Preberi več

Če so zobne prevleke v celoti izdelane iz keramike zanje velja, da so izredno kakovostne in trde ter da predstavljajo odličen nadomestek naravnih zob, tako v estetskosti, kot tudi v funkcionalnosti. Izdelane so lahko tudi iz kovino-keramične kombinacije, takšne zobne prevleke pa so izrazito vzdržljive in trdne ter dajejo naraven izgled zoba. Najboljša izbira pri zobnih prevlekah so gotovo prevleke iz cirkonija, saj ta deluje izrazito naravno in predstavlja najboljši material, ki najbolje imitira naravne zobe. Če ima pacient obarvane ali obrabljene zobe, se lahko kot rešitev izbere tudi luske. S pomočjo slednjih se doseže lep in naraven videz zob, rešitev pa je hitra in učinkovita za dosego lepega in pristnega nasmeha.

Možnost, ki jo ponuja zobna protetika ob manjkajočem enem ali več zob so tudi zobni mostički. Zobni mostički so sestavljeni iz dveh prevlek ali več in iz vmesnega člena. Fiksira se ga lahko bodisi na implantat ali zatič, lahko pa se tudi obrusi sosednja zoba, ki se ju uporabi kot nosilca za mostiček. Problem manjkajočega zoba se lahko reši tudi s pomočjo implantata. Gre za majhen vijak, ki je ugrajen na preprost način.

Vgradi se ga v čeljustno kost, implantat pa tako predstavlja odlično rešitev sploh tedaj, ko se ga uporablja v kombinaciji z zobno protetiko, saj na ta način ni potrebe po brušenju zdravih sosednjih zob. Implantat lahko predstavlja podporo za celo zobno protezo ali pa se je le nosilec zobnih prevlek ali mostička. Implantati pa predstavljajo odlično in dolgoročno rešitev za nadomeščanje vseh manjkajočih zob. Na implantate lahko namreč zobozdravnik namesti fiksno protezo, celotno protezo pa lahko podpirata dva, štirje ali več implantatov. Priljubljeni metodi sta tudi all on 4 in all on 6, s pomočjo katerih se pacient ponovno samozavestno smeji, se prehranjuje in opravlja druge funkcije.

Snemljiva zobna protetika

Pri snemni zobni protetiki pa gre za to, da si pacient protezo sam sname in namesti po potrebi. Če je pacient popolnoma brez zob, zobozdravnik zanj oblikuje popolno snemno protezo bodisi za zgornji, bodisi za spodnji ali za oba dela čeljusti. Če pacientu zobje le delno manjkajo, zobozdravnik zanj oblikuje delno snemno zobno protezo. Delna zobna protetika je prava izbira tedaj, ko zobozdravnik manjkajočih zob ne more nadomestiti z mostički. Materiali izdelave so navadno akrilat, umetni material, smola in kovina. Delna snemna proteza poskrbi za to, da ostali zdravi zobje ohranjajo svoj položaj, saj odlično zapolni prostor manjkajočih izpadlih zob pri pacientu. Tovrstna proteza je znana tudi kot vizil proteza.

Glavna naloga zobnega protetika je v tem, da manjkajoče, poškodovane ali obarvane zobe čim hitreje in čim bolj učinkovito popravi ter odpravi, saj lahko v nasprotnem primeru pride do še hujših težav, kot so slaba ustna higiena, težko prehranjevanje, izginjanje čeljustne kosti itd… Poleg tega pa manjkajoči zobje negativno vplivajo tudi na samozavest pacienta, na njegov nasmeh in na estetiko njegovega obraza.

Preveri ponudbo

DOŽIVLJENJSKO JAMSTVO

Baza zobozdravnikov, ki jih za svoje stranke uporablja agencija Dr. CURATIS je sestavljena iz prvovrstnih in vrhunskih zobozdravnikov, ki so s strani pacientov ocenjeni kot najboljši.

Poleg odličnega zobozdravnika Dr.CURATIS vam namreč ponuja kar do 30% nižje cene zobozdravstvenih storitev, kot bi jih plačali, v kolikor bi se za izbranega zobozdravnika odločili neposredno!

Če imate težave z zobmi ne odlašajte! Pošljite nam povpraševanje in prejmite bogato ponudbo preverjenih zobozdravnikov! Zagotovi si 20% POPUST in BREZPLAČEN PRVI PREGLED!

KATERE UGODNOSTI VAM NUDIMO?

Široka ponudba preverjenih zobozdravnikov
Takojšnji termin pri izbranem zobozdravniku
Neboleči posegi
Primerjava cen
Brezplačen prvi pregled
20% popust
100% garancija na zadovoljstvo

Pošlji povpraševanje
Slovenščina