_ ZOBNI APARATI

Zobni aparati so odlična rešitev za dosego estetskih popravkov na vaših naravnih zobeh

O zobnih aparatih


Če si tudi vi želite imeti bolj ravne zobe in so vaši naravni zobje primarno zdravi, vam bo ortodont najverjetneje priporočil nošnjo zobnega aparata. Zobni aparati so odlična rešitev za dosego estetskih popravkov na vaših naravnih zobeh, o uporabi zobnega aparata pa vedno presoja ortodont.

Preberi več

Zobni aparati so definirani kot zobozdravstveni pripomoček, ki odpravlja nepravilnosti na zobeh in čeljustih. Njegova glavna naloga je v tem, da s silo deluje na zobovje in ga v določenem časovnem obdobju premika v želeno smer, tako da se zobje popolnoma zravnajo in zavzamejo svojo pozicijo, ki omogoča maksimalno estetskost vašega zobovja. Agencija Dr. CURATIS vas bo povezala z vrhunskimi ortodonti, do katerih boste lahko dostopali hitro in brez čakalnih vrst ter po ugodnih cenah. Za uspešno zdravljenje z zobnim aparatom je pomembno, da se zdravljenje začne čimprej. Baza naše agencija združuje strokovnjake, ki bodo poskrbeli za vaš čudovit nasmeh, ti pa nudijo različne ortodontske terapije, ki so primerne tako za otroke, kot tudi za odrasle. Agencija Dr. CURATIS se sprva individualno posveti vsakemu pacientu in ga na podlagi njegovih želja in potreb usmeri k najboljšemu ortodontu.

Mnogi še vedno zmotno mislijo, da so zobni aparati primerni le za otroke, a vendar temu ni tako. Vse več se za nošnjo zobnega aparat odločijo tudi odrasli, ki si želijo lepega nasmeha in estetskih popravkov na svojih zobeh za boljšo samopodobo. Sodobna tehnologija namreč omogoča, da so aparati estetsko prijazni in skoraj neopazni, z njimi pa kljub temu lahko učinkovito popravimo neravne zobe ali nepravilen ugriz. Prednosti nošnje zobnega aparata pa se ne kažejo samo v lepšem videzu vaših zob, ampak tudi v boljši ustni higieni, lažjemu prehranjevanju in lažjemu govorjenju.

Koliko časa boste zobni aparat nosili?


Kot že omenjeno se o vrsti aparata navadno odloči ortodont. Pri sami izbiri upošteva težave posameznika in trenutno postavitev njegove čeljusti in zob.

Če ima pacient na svojem zobovju le manjše nepravilnosti, lahko pričakuje, da bo zobni aparat nosil le nekaj mesecev, medtem ko ga bo v primeru večjih nepravilnosti verjetno nosil tudi do nekaj let. Koliko časa boste zobni aparat nosili je torej v grobem odvisno od tehnike zdravljenja in vaših težav. Iz tega naslova je ključno, da se vsako stranko obravnava individualno in se ji v popolnosti posveti.

Pomembno je, da pacient dosledno upošteva vsa navodila in napotke s strani ortodonta, saj bo le tako proces zdravljenja uspešen. Med napotke štejemo predvsem redno nošenje zobnega aparata in ustrezna ustna higiena. Ustrezna ustna higiena je ključnega pomena že pred samim začetkom zdravljenja. Pred namestitvijo zobnega aparata morajo biti naravni zobje popolnoma očiščeni, vzdrževanje higiene pa je pomembno tudi med samo nošnjo aparata.

 

Vrste zobnih aparatov


Če si tudi vi želite imeti bolj ravne zobe in so vaši naravni zobje primarno zdravi, vam bo ortodont najverjetneje priporočil nošnjo zobnega aparata. Zobni aparati so odlična rešitev za dosego estetskih popravkov na vaših naravnih zobeh, o uporabi zobnega aparata pa vedno presoja ortodont.

Fiksni zobni aparat


Zobne aparate delimo na snemljive in fiksne zobne aparate. O ustreznosti ene ali druge vrste za vaše zobovje ocenjuje vaš ortodont. Fiksni zobni aparati dajejo boljše rezultate. Slednje se na zobe namesti fiksno in na zobeh ostanejo vse do tedaj, ko jih ortodont ne odstrani. Navadno se za te aparate odločimo tedaj, ko ima pacient več nepravilnosti in mora zobni aparat nositi več let.

Preberi več

Fiksnim zobnim aparatom z drugo besedo rečemo tudi zvezdice, te pa so sestavljene iz številnih nosilcev oziroma zvezdic, ki se skupaj z žico pritrdijo na vsak zob posebej. Zvezdice so lahko izdelane iz različnih materialov, največkrat pa se zanje uporabi klasična kovina. Kljub temu, da je ta najbolj opazna, daje na drugi strani najboljše rezultate. Če si pacient želi, da bi bile zvezdice čim manj opazne, se lahko z ortodontom dogovori za bele oziroma brezbarvne zvezdice. Pri teh je nosilec izdelan iz keramike ali drugih manj opaznih mas, da bi se aparat še bolj zakril, pa se lahko uporabijo tudi brezbarvne žice. Tudi fiksni zobni aparati so lahko v popolnosti nevidni.

Takrat govorimo o lingvalnem zobnem aparatu, ki je pritrjen na notranjo stran zobovja in je tako popolnoma neviden očem. Poznamo pa tudi samozaklepni fiksni zobni aparat. Ta zobni aparat omogoča lažjo skrb za ustno higieno in lažje umivanje zob, saj nima nameščenih gumic. Poleg tega so ti zobni aparati pacientom všečni tudi zato, ker povzročajo manjšo silo in trenje na zobe ter so posledično manj boleči za nošnjo.

Nevidni oziroma lingvalni zobni aparat


Poznamo tudi nevidne oziroma lingvalne zobne aparate. Slednji je estetsko zaželen zato, ker je nameščen na notranjo stran čeljusti oziroma zobnega loka kar pomeni, da je sam aparat praktično neviden. Nosilki, ki vršijo pritisk na zobe sta nameščeni neopazno na notranjo ploskev zoba (lingvalno stran zoba).

Preberi več

Nato se nevidni zobni aparat poveže s posebno tanko žičko, podobno kot v primeru klasičnega fiksnega zobnega aparata. Ustreznost nevidnega zobnega aparata seveda preveri ortodont pred namestitvijo zobnega aparata. Primeren je za tiste paciente, ki so veliko v stiku z ljudmi in bi radi v popolnosti zakrili zobni aparat.

Pacient lahko nekaj dni po namestitvi zobnega aparata čuti pritisk na zobe, a gre kljub temu za neboleče zdravljenje, saj so materiali in sama namestitev zobnega aparata v današnjih časih veliko bolj sodobni. Za uspešnost zdravljenja je pomembno, da pacient redno obiskuje ortodonta (na 6 do 8 tednov) in se dosledno drži njegovih nasvetov ter skrbi za dobro ustno higieno.

Snemni zobni aparat


Poznamo tudi klasične snemne zobne aparate. Tudi ta vrsta zobnih aparatov se uporablja za manjše nepravilnosti. Za uspešnost samega zdravljenja pa je ključno, da pacient dosledno upošteva navodila ortodonta in aparat sname ter nadane ob dogovorjenem času in da to počne redno.

Preberi več

V glavnem mora pacient zobni aparat nositi skozi cel dan, sname ga lahko le med prehranjevanjem in pri ščetkanju. Podkategorija snemljivih zobnih aparatov so aktivne snemljive plošče, ki jih ortodont v večini primerov priporoči otrokom. Slednja omogoča pravilno rast zob in je hitrejša za namestitev. Poleg tega omogoča lažjo higieno, a ni primerna tedaj, ko so na zobeh večje nepravilnosti.

Navadno mora pacient snemni zobni aparat nositi vsaj 22 ur na dan, odstrani ga lahko le tedaj, ko se prehranjuje ali ko si umiva zobe. Najbolj všečna podkategorija snemnih zobnih aparatov so nevidni zobni aparati, ki je kljub nošenju popolnoma neopazen.

Nevidni snemni zobni aparat (termoplastične folije)


Ena izmed oblik zobnih aparatov so tudi termoplastične folije, ki sodijo v kategorijo nevidnih snemnih zobnih aparatov. Ta zobni aparat je primeren za vse tiste paciente, ki nimajo večjih nepravilnosti in potrebujejo le manjše popravke na zobeh.

Preberi več

Izdelava zobne aparata se prične tako, da ortodont naredi odtis vašega zobovja ter na podlagi slednjega oblikuje serije več folij, ki si jih nato pacient sam namešča in snema z zob.

Vsako serijo zob nosi od 2 do 3 tedne, zato jo snema in namesti novo. Vsaka izmed folij pomaga zobem, da se premaknejo na svoje mesto in jih do konca serije pripelje do želenega položaja v čeljusti. Glavna prednost tovrstnih folij je estetskost samega aparata in lažja ter boljša ustna higiena, saj je aparat snemljiv.

Nevidni snemni zobni aparat ali Invisalign


Invisalign je nevidni snemni zobni aparat, ki je izdelan iz snemljivih prozornih opornic, s pomočjo katerim se pacientu omogoči korekcijo zob, ki je izredno učinkovito, estetska in neboleča.

Preberi več

Material, iz katerega so opornice izdelane je prozorna plastična masa, ta zobni aparat pa omogoča tehnično napredno ortodontsko zdravljenje, ki se ga poslužuje vse več pacientov, ki si želijo ravnih in čudovitih zob. Invisalign sistem ravnanja zob je izredno enostaven. Pacient med zdravljenjem nosi opornico, ki med nošnjo potiska zobe v želeno smer.

Opornice ortodont menja, vsaka posamezna pa lahko zob premakne do 0,25 mm. Navadno pacient opornico nosi do 22 ur na dan, odstrani pa jo med prehranjevanjem in ščetkanjem. Število opornic, ki jih pacient zamenja je odvisno od njegove nepravilnost zob, v povprečju pa pacient zamenja tudi do deset opornic med samim procesom zdravljenja.

Glavna prednost tovrstnega zobnega aparata je v tem, da omogoča hitro in učinkovito zdravljenje in ravnanje, pacienti pa pričajo o tem, da so prve spremembe opazne v izredno kratkem času. Poleg tega je aparat v ustnih skoraj neopazen, saj je prozoren in hkrati ne vpliva na spremembo govora in je popolnoma nemoteč za nošnjo.

Funkcionalni zobni aparat


Gre za zobne aparate, ki se jih uporablja v zgodnjem otroštvu pacienta, ko ima ta še mlečne zobe. S tovrstnimi zobnimi aparati se vzpostavi odnos ravnovesja sil v ustni votlini, za uspešnost zdravljenja pa je ključno, da pacient odpravi razvade kot so sesanje prsta, dude ali stekleničke. S pomočjo funkcionalnega zobnega aparata se pacientu omogoči pravilno požiranje, dihanje in žvečenje ter odprava omenjenih razvad.

POTREBUJETE ZOBNI APARAT? IZPOLNITE OBRAZEC IN PREJELI BOSTE PONUDBE PREVERJENIH ORTODONTOV IN NJIHOVE CENE!

ZAGOTOVI SI 20% POPUST IN BREZPLAČNI PRVI PREGLED!
PREJMI PONUDBE

Cena zobnega aparata

Cena zobnega aparata je v odvisna predvsem od ponudnika storitev oziroma od izbranega ortodonta, materialov in zahtevnosti posega. Pomembno je, da je celotna storitev izvedena strokovno in profesionalno, saj bodo le tako lahko vaši zobje po zdravljenju v popolnosti zasijali. Navadno so fiksni zobni aparati dražji od snemnih, a so tudi veliko bolj učinkoviti za reševanje problema nepravilne rasti zob.

Ste v iskanju odličnega ortodonta, ki bo poskrbel za vaše zobe?


Izpolnite naslednji obrazec in prejeli boste bogato ponudbo specialistov s cenami njihovih storitev, da se boste lažje odločili za najboljšega!

Agencija Dr. CURATIS vas bo povezala s cenovno ugodnimi in hkrati strokovnimi ortodonti, ki bodo poskrbeli, da bodo vaši zobje estetsko dovršeni in maksimalno funkcionalni.


Izpolni obrazec

DOŽIVLJENJSKO JAMSTVO

Baza zobozdravnikov, ki jih za svoje stranke uporablja agencija Dr. CURATIS je sestavljena iz prvovrstnih in vrhunskih zobozdravnikov, ki so s strani pacientov ocenjeni kot najboljši.

Poleg odličnega zobozdravnika Dr.CURATIS vam namreč ponuja kar do 30% nižje cene zobozdravstvenih storitev, kot bi jih plačali, v kolikor bi se za izbranega zobozdravnika odločili neposredno!

Če imate težave z zobmi ne odlašajte! Pošljite nam povpraševanje in prejmite bogato ponudbo preverjenih zobozdravnikov! Zagotovi si 20% POPUST in BREZPLAČEN PRVI PREGLED!

KATERE UGODNOSTI VAM NUDIMO?

Široka ponudba preverjenih zobozdravnikov
Takojšnji termin pri izbranem zobozdravniku
Neboleči posegi
Primerjava cen
Brezplačen prvi pregled
20% popust
100% garancija na zadovoljstvo

Pošlji povpraševanje
Slovenščina